top of page
Foto van schrijverWalter van Rijsbergen

Geschiedenisflarden

Zoals vele koorleden weten had de Koninklijke Chorale Caecilia van Lodewijk De Vocht een zeer stevige traditie in het Antwerpse muziekleven met de jaarlijkse uitvoeringen van de Mattheuspassie van J.S. Bach (in het Nederlands). Gestart in 1924 liep deze reeks door tot in 1967 met ook uitvoeringen in Brussel en Parijs.


Wat dikwijls minder belicht wordt is dat o.a. ook de Johannespassie regelmatig op het programma kwam. Dit voor de eerste maal in 1937 met onmiddellijk twee uitvoeringen op 6 en 7 maart in het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel met de Sociéte Philharmonique de Bruxelles. De Vocht werd later dat jaar ook benoemd tot bestuurder van de Chorale van deze Société en dirigeerde de Chorale Caecilia een laatste maal in de Johannespassie in 1959.


Kort na deze uitvoeringen van begin maart  werd aansluitend op 27 maart 1937 ook de Mattheuspassie nog uitgevoerd in de Koninklijke Nederlandse Schouwburg (nu beter bekend als de ‘Bourla’) te Antwerpen. Dit was niet uitzonderlijk gezien het onder De Vocht regelmatig voorkwam dat er uiteenlopende programma’s zeer kort achter elkaar uitgevoerd werden (extreem voorbeeld : van 1 tot met 7 juli 1944 2x Mattheuspassie, 2x Johannespassie en 2x Hohe Messe in PSK Brussel) .


Een bijzonder element wordt echter toegevoegd door een artikel verschenen op 18 maart 1937 in de Gazet van Antwerpen. In dit artikel wordt niet meer of niet minder gesuggereerd dat men (De Vocht?) overwogen had om de jonge traditie van de jaarlijkse Matheusuitvoeringen (11 x) af te breken en op de “meer subliem-mystieke Johannespassie” over te schakelen. Het zou slechts (volgens dit krantenartikel) omwille van grote externe druk zijn dat de Mattheusuitvoering van 1937 er alsnog gekomen is (en dit werk uiteindelijk de jaarlijkse ‘fil rouge’ gebleven is in het muzikaal DNA van de Chorale Caecilia onder Lodewijk De Vocht).


Zullen we ooit het fijne te weten komen ? Sowieso een intrigerend moment/element in onze ‘voorgeschiedenis’!


Je vindt nog meer informatie over de historiek van Matheus- en Johannespassie in ons koor in de concertbrochure van de Johannespassie in St Anna-ten-Drieën.


Walter van Rijsbergen



bottom of page