Op zondag 28 juli waren we te gast in de Steenen molen van Boechout. Daar werden we onder een stralende zon opgewacht door meester-molenaar Karl, een titel die hij zich sinds kort mag toe-eigenen na het slagen voor het theoretisch en praktisch examen en 100 uren stage.
Hij vertelde dat Vlaanderen de bakermat is van de windmolens. Reeds in de 11de eeuw waren er draaiende wieken te zien aan de Vlaamse horizon. De Steenen molen van Boechout werd aan het eind van de 18e eeuw gebouwd. In de 21e eeuw is hij nog steeds het symbool van Boechout en een beschermd monument.
Tijdens de rondleiding gaf Karl een deskundige uitleg over de werking van de molen. Hij legde gedetailleerd uit hoe de wind de wieken in beweging brengt, hoe de tandwielen samenwerken en hoe de molen uiteindelijk meel produceert. Het was spijtig dat er onvoldoende wind was, waardoor we de molen niet in werking konden zien.
Wat veel mensen misschien niet beseffen, is dat je een hele nieuwe woordenschat nodig hebt om de werking van de molen goed uit te leggen. Termen als schuddebak, askop, vang en luiwerk zijn slechts een greep uit de vele woorden die Karl gebruikte tijdens zijn presentatie van dit eeuwenoude ambacht.
De molen zelf is een imposant bouwwerk en je moet heel wat steile trappen beklimmen alvorens de vijfde verdieping te bereiken. Dit maakt onder andere ook dat het fysieke aspect van het molenaarsvak niet te onderschatten valt. Het werk van een molenaar vereist niet alleen verstand van techniek en geschiedenis, het tillen en verplaatsen van zware zakken graan, het bedienen van de grote, vaak logge onderdelen van de molen vergen ook heel wat kracht.
Na de leerzame uitleg van Karl praatten we nog na met een drankje in het molencafé en Edmond speelde een molenaarslied op zijn viool.
Gefeliciteerd Karl, met het behalen van je meester-molenaarsdiploma en we kijken uit naar winderige dagen waarop we de molen in volle glorie kunnen zien draaien onder jouw deskundige leiding.
Jordi maakte dit filmpje over het bezoek
Karl werd die dag ook geïnterviewd door VRT (luister vanaf minuut 14)
of lees het artikel op VRT nws